Home » Spaarvormen

Spaarvormen

De spaarrekening en het spaardeposito zijn spaarvormen die zeer veel worden aangeboden door dienstverleners in de financiële sector.

Spaarrekening

  • Met een spaarrekening kunt u geld aan de kant leggen bij de bank. Hiervoor keert de bank u een bedrag aan rente uit over het bedrag dat u spaart. Spaargeld op spaarrekeningen is over het algemeen vrij op te nemen. Het bedrag op een spaarrekening kan bovendien ten alle tijden opgehoogd worden. De rentepercentages die bij de meeste spaarrekeningen ontvangen worden variëren in de loop van de tijd. Het verschil tussen een betaalrekening en een spaarrekening is, naast de rente die ontvangen wordt, dat vanaf een spaarrekening niet meteen een bedrag overgeboekt kan worden naar een rekening van een derde. Het kan bovendien een (korte) tijdsperiode duren voordat u als rekeninghouder iets met uw spaarkapitaal op een spaarrekening kunt doen.

Deposito sparen

  • Deposito sparen is een spaarvorm waarbij u een bepaalde som geld voor een afgesproken periode vastzet bij de bank. De looptijd en het rentepercentage staat bij een spaardeposito van tevoren altijd vast. De looptijd van een spaardeposito kan variëren van enkele maanden tot 10 of 20 jaar. Vaak geldt hoe langer de looptijd, hoe hoger het rentepercentage. De minimale inleg is ook afhankelijk van de looptijd van het spaardeposito. Bij een korte looptijd dient de minimale inleg vaak aanzienlijk hoger te zijn dan in het geval van een lange looptijd. De rente wordt in sommige gevallen periodiek tussendoor uitbetaald en in andere gevallen pas achteraf, aan het eind van de looptijd. Dit verschilt per financiële dienstverlener. Voordat de looptijd van het spaardeposito verstreken is, kunt u het bedrag niet opnemen. Mocht u toch een bedrag op willen nemen, dan worden daarvoor kosten in rekening gebracht. Daartegenover staan de voordelen van een spaardeposito. Als spaarder hebt u met een spaardeposito veel zekerheid: u weet precies waar u aan toe bent op het moment dat u een spaardeposito start. U kunt zelf bepalen hoe lang de looptijd van het spaardeposito gaat zijn en u bent verzekerd van een vast rentepercentage. Voor een spaardeposito kunt u bij de meeste financiële dienstverleners, waaronder banken, terecht. 

Maak een Gratis Website met JouwWeb